FAQ

Som hyresgäst har man ibland frågor. Förhoppningsvis hittar du svaret på flera av dem nedan, annars är du välkommen att kontakta oss.
Hyran betalas i förskott, senast sista vardagen före varje kalendermånads utgång. Du får hyresavierna kvartalsvis, en för varje månad eller en per kvartal beroende på vad som avtalats. Betala gärna via autogiro. Har du inte fått din hyresavi är det viktigt att du hör av dig till oss. Vissa lokalhyresgäster har kvartalshyra.

Autogiro innebär att hyran betalas automatiskt från ditt konto. Betalning via autogiro är enkelt och tidsbesparande. Allt du behöver göra är att se till att det finns pengar på ditt bankkonto senast en bankdag före förfallodagen. Om du är intresserad av autogiro, läs mer här. Du kan även kontakta hyresadministrationen på 070-577 43 48 så skickar vi en blankett.

Om hyran inte är betald inom avtalad tid kommer efter 7 dagar en betalningspåminnelse. Betalas hyran inte trots påminnelse sköter Intrum Justitia kravverksamheten och tar över hanteringen och skickar ut ett inkassokrav.
Tänk på att göra din adressändring på www.adressandring.se eller 020-97 98 99 senast fem arbetsdagar före inflyttningen för att ändringen ska gå igenom i tid. Kom också ihåg att flytta din hemförsäkring och beställ flytt av telefon och internetabonnemang.
Brandvarnare är ett måste i en lägenhet. Prova brandvarnaren en gång i månaden. Du ansvarar själv för byte av batterier. En rekommendation är också att ha en pulversläckare hemma. Några ytterligare åtgärder som minskar risken för brand är att dra ur elkablar ur kontakten när de inte används, regelbundet göra ren spisfläkten och hålla trapphuset rent från brännbart material.

Akuta fel

Som akuta fel räknas sådant som kan innebära fara för fastighet och som inte kan vänta till nästa vardag, till exempel vattenläckor, ström-/värmebortfall, totalstopp i avlopp och liknande. 

Om ett akut fel inträffar ska du ringa 070-577 43 48. Tala in ett meddelande om vi inte svarar. 

Icke akuta fel

Om något är trasigt eller inte fungerar som det ska i din lägenhet, lokal eller i husets allmänna utrymmen ska du göra en felanmälan. Det gäller även om du upptäcker ohyra eller skadedjur. 

Felanmälan för icke akuta ärenden görs via detta formulär.

Håll din balkong ren och snygg. Se till att ingenting riskerar att falla ner från balkongen som kan vålla skada. Att mata fåglar eller andra djur från balkongen kan dra till sig t ex råttor och duvor. När du städar balkongen, tänk på grannen under, att inte vatten rinner eller dammet yr. Skaka mattorna på gården, inte på balkongen.
Ställ inte saker utanför dörren, i trapphus och entré. Cyklar, barnvagnar, skidor, skridskor och skor får inte hindra trappstädningen och än viktigare, inte hindra/ försvåra en eventuell utrymning eller utryckning av räddningstjänst vid brand eller olycksfall.
Rökning är inte tillåtet i trapphus, hiss eller tvättstuga. Rökning på balkong eller uteplats kan störa dina grannar.
Om du upplever att din granne frekvent stör, ta gärna själv kontakt med grannen och påtala störningen. Om störningarna ändå fortsätter kontakta oss som hyresvärd.
Vi vill påminna om att du inte får lämna kvar motorvärmarkabeln i eluttagen på elstolparna när du kör iväg, det är förbjudet enligt svensk lag. Om barn leker med dessa kan det få katastrofala konsekvenser. Det är även förbjudet att dra ut elkabel från garage och fönster.
Att grilla på balkongen kan medföra brandrisk. Rök och matos kan också störa dina grannar. Vill du grilla rekommenderar vi att du använder elgrill, alternativt att du grillar på lämplig plats på gården.
Ohyra är ovanligt, men om du skulle få ovälkommet besök kontakta oss som hyresvärd.
Som djurägare ska du ta ansvar och visa hänsyn till andra. Hundar och katter får inte rastas på områdets innergårdar, som ju är en uppskattad lekplats för barnen. Om olyckan trots allt är framme ska du alltid ha en plastpåse till hands. Tänk även på att många människor är rädda för djur och lider av allergi och måste undvika kontakt med djur.

Hittar du inte svaret på din fråga?

Vi vill att du ska trivas hos oss, så tveka inte att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar som vi kan hjälpa dig med.