Här finns svar på flera av dina frågor

FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svar på många frågor som rör ditt boende/lokal. Vi vill att du ska trivas hos oss, så tveka inte att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar som vi kan hjälpa dig med.

BETALA HYRAN
Hyran betalas i förskott, senast sista vardagen före varje kalendermånads utgång. Du får hyresavierna kvartalsvis, en för varje månad eller en per kvartal beroende på vad som avtalats. Betala gärna via autogiro. Har du inte fått din hyresavi är det viktigt att du hör av dig till oss. Vissa lokalhyresgäster har kvartalshyra.

AUTOGIRO
Autogiro innebär att hyran betalas automatiskt från ditt konto. Betalning via autogiro är enkelt och tidsbesparande. Allt du behöver göra är att se till att det finns pengar på ditt bankkonto senast en bankdag före förfallodagen. Om du är intresserad av autogiro, gå in på MER INFORMATION OM AUTOGIRO. Du kan även kontakta hyresadministrationen på 070-577 43 48 så skickar vi en blankett.

SEN MED HYRAN
Om hyran inte är betald inom avtalad tid kommer efter 7 dagar en betalningspåminnelse. Betalas hyran inte trots påminnelse sköter Intrum Justitia kravverksamheten och tar över hanteringen och skickar ut ett inkassokrav.

ADRESSÄNDRING
Tänk på att göra din adressändring på www.adressandring.se eller 020-97 98 99 senast fem arbetsdagar före inflyttningen för att ändringen ska gå igenom i tid. Kom också ihåg att flytta din hemförsäkring och beställ flytt av telefon och internetabonnemang.

BRANDSÄKERHET
Brandvarnare är ett måste i en lägenhet. Prova brandvarnaren en gång i månaden. Du ansvarar själv för byte av batterier. En rekommendation är också att ha en pulversläckare hemma. Några ytterligare åtgärder som minskar risken för brand är att dra ur elkablar ur kontakten när de inte används, regelbundet göra ren spisfläkten och hålla trapphuset rent från brännbart material.

FELANMÄLAN
För bästa service gör din felanmälan genom att ringa oss på 070-577 43 48 (Varberg) eller 070-333 67 83 (Tranemo och Svenljunga).

BALKONG OCH MATTOR
Håll din balkong ren och snygg. Se till att ingenting riskerar att falla ner från balkongen som kan vålla skada. Att mata fåglar eller andra djur från balkongen kan dra till sig t ex råttor och duvor. När du städar balkongen, tänk på grannen under, att inte vatten rinner eller dammet yr. Skaka mattorna på gården, inte på balkongen.

TRAPPHUS OCH ENTRÉER
Ställ inte saker utanför dörren, i trapphus och entré. Cyklar, barnvagnar, skidor, skridskor och skor får inte hindra trappstädningen och än viktigare, inte hindra/ försvåra en eventuell utrymning eller utryckning av räddningstjänst vid brand eller olycksfall.

RÖKNING
Rökning är inte tillåtet i trapphus, hiss eller tvättstuga. Rökning på balkong eller uteplats kan störa dina grannar.

STÖRNINGSÄRENDEN
Om du upplever att din granne frekvent stör, ta gärna själv kontakt med grannen och påtala störningen. Om störningarna ändå fortsätter kontakta oss som hyresvärd.

MOTORVÄRMARKABEL
Vi vill påminna om att du inte får lämna kvar motorvärmarkabeln i eluttagen på elstolparna när du kör iväg, det är förbjudet enligt svensk lag. Om barn leker med dessa kan det få katastrofala konsekvenser. Det är även förbjudet att dra ut elkabel från garage och fönster.

GRILLA PÅ BALKONGEN
Att grilla på balkongen kan medföra brandrisk. Rök och matos kan också störa dina grannar. Vill du grilla rekommenderar vi att du använder elgrill, alternativt att du grillar på lämplig plats på gården.

OHYRA
Ohyra är ovanligt, men om du skulle få ovälkommet besök kontakta oss som hyresvärd.

HUNDAR OCH KATTER
Som djurägare ska du ta ansvar och visa hänsyn till andra. Hundar och katter får inte rastas på områdets innergårdar, som ju är en uppskattad lekplats för barnen. Om olyckan trots allt är framme ska du alltid ha en plastpåse till hands. Tänk även på att många människor är rädda för djur och lider av allergi och måste undvika kontakt med djur.