Energitips

Med enkla åtgärder kan man åstadkomma mycket. Följ dessa enkla tips och hjälp oss undvika onödig miljöpåverkan.

Vädra med måtta

Lufta rummet effektivt så undviks att termostaten drar på värme i onödan.

Energilampor

Satsa på lågenergilampor som är utformade för att dra mindre ström.

Sopsortera

Släng rätt saker på rätt ställe så ger det möjlighet till återanvändning och energiåtervinning.

Multifunktionella apparater

Byt gärna till multifunktionella apparater, till exempel en skrivare med scanner, fax och kopiator i ett.

SPARA PÅ VATTEN

Diska inte under rinnande vatten. Använd en energisnål diskmaskin. Duscha hellre än att bada. Om kranen droppar eller toaletten rinner, felanmäl detta omgående till Diös.

Städning & matlagning

Använd lock när du kokar mat eller vatten och minska energiförbrukningen med 30 procent. Konsumera ekologiska produkter.

UNDVIK STAND-BYE LÄGE

All elektronik i standby-läge stjäl energi. Stäng av din dator, skärm, TV och annan elektronik på huvudströmbrytaren. En dator som står på dygnet runt kan kosta upp emot 1 000 kr per år. Dra också ur laddaren till mobilen ur vägguttaget.

SPARA PÅ VÄRME

Sänk inomhustemperaturen 1 grad och minska energiförbrukningen med 5%. Om det känns varmt inomhus, sänk inomhustemperaturen istället för att öppna fönster. Placera inte möbler framför elementen. Persienner och gardiner kan med fördel dras ned vid dagens slut. De isolerar om nätterna och hjälper till att hålla kvar värmen i bostaden.

SLÄCK OANVÄND BELYSNING

Se till att släcka belysningen i rum du inte vistas i och släck alltid belysningen när du går hemifrån. Satsa på lågenergilampor som är utformade för att dra mindre energi.